Haberler

HASTA YATAĞI SEÇİMİ: BİLİNMESİ GEREKENLER – 1

hasta yatağı
Bası yarası, vücudun özellikle kemik çıkıntılarının bulunduğu bölgelerinde, uzun süreli ya da yineleyen basılara bağlı olarak deri ve derialtı dokularındaki kapillerlerin (Dolaşım sisteminin en ince damarları) tamamen kapanması ve o bölgede dolaşımın durması sonucu ortaya çıkan nekroz (Fiziksel değişim) ve ülserayonlardır (Deri yüzeyinde doku kaybı sonucu oluşan tahribat)

Yüksek morbidite (Hasta oranı) ve mortalitesi (Ölüm oranı) ile hareket yeteneği kalmayan ve yatma, oturma zorunluluğu olan hastalarda gelişen, bakımı zor ve maliyeti yüksek bir patolojidir. (Organ ve dokularda hastalıklar veya kazalar sonucunda oluşan yapısal ve fonksiyonel bozukluklar ve bunları inceleyen bilim dalı)

Bası yaralarının tedavileri iki başlık altında değerlendirilmektedir.

1- SİSTEMİK TEDAVİ

Hastanın beslenme planı düzenlenir. Amaç, hastanın nitrojen balansını (Azot düzeyi)pozitif hale getirerek doku yıkımını durdurmak, dokuların yenilenme gücünü ve travmalara karşı direnicini artırmaktır. Bu amaçla hastalara bol proteinli ve yüksek kalorili gıdalarla multivitamin preperatlar (Doktor isteği ile hazırlanan multivitamin) verilir.

Hastanın kan miktarı ve değerleri de çok önemlidir. Bu tür hastaların, girişim öncesi hemoglobin (Alyuvarda bulunan, kanın oksijen ve karbondioksit taşıma işini yapmasında görevli solunum pigmenti) düzeyini 12-15 gr/100 ml’nin üzerine çıkartmak gerekir.

Konkomitan (Eşlik eden) enfeksiyonlar bası yaralı hastalarda sıktır. Mesane kateteri ( Vücut boşluklarına teşhis ve tedavi amacıyla özellikle damarlar içine ilaç ve sıvı vermek ve bunlardan mesela mesaneden sıvı almak için özel olarak hazırlanmış borular) veya hastanın kendi kendine kateter uygulaması, paraplejik (Felçli) hastaların 1/3’ünde üriner (İdrar yolu) infeksiyonu oluşturabilir. Bu infeksiyonlar tedavi edilmezse sepsis (Bir mikrobun kanda, vücut sıvılarında veya dokularda çoğalması sonucunda oluşan hastalık, hasar hali) bakteriyemi (Bakterilerin veya bakteri toksinlerinin kana geçmesiyle oluşan ateş, titreme ile seyreden klinik tablo) kaynağı olabilir.

Yüksek seviyeli omurilik yaralanmalarında kötü diyafram fonksiyonu nedeniyle akciğer infeksiyonu gelişebilir. Akciğer rehabilitasyonu bu hastalarda gereklidir.

Devamını okumak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir