2- YEREL TEDAVİ
hasta yatağı
Yerel tedavi, konservatif (Koruyucu) ve cerrahi tedavi olmak üzere 2 kısma ayrılır.
Konservatif tedavide, ilk önce basıncın kısa sürede hastadan uzaklaştırılması gerekir. Amaç, yaranın daha fazla genişlemesini önlemektir. Basıncın kaldırılmasında en bilindik yöntem, hastanın belirli aralıklarla çevrilmesidir. Her 2 saatte bir gerçekleştirilmesi gereken ve pozisyonlama da denilen bu aksiyon yeni problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Hasta pozisyonlandığında özellikle kemik çıkıntılarının olduğu bölgeler normalin çok üzerinde basıya maruz kalmakta ve kemik çıkıntılarının bulunduğu bu bölgelerde yeni yaraların oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Pozisyonlama, kontrol ile birlikte yapılması gereken bir korunma yöntemi olarak değerlendirilmelidir. Mekanik hareketlerden kaçınılmalı, pozisyon veren kişinin pozisyon verme işlemini kontrollü şekilde yapması gerekmektedir.
Bunların yanı sıra, derideki nem oranının düşürülmesi, yara çevresi hijyeni ve dolaşım artırıcı masajların yapılması da önemlidir. Çarşaf değiştirirken ya da hastanın transportu ( Yer değiştirme ) sırasında sürtünmeye neden olacak kaba hareketlerden kaçınılmalıdır.
Koruyucu yöntemlerin dikkatli ve özenli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Konservatif tedavide basıncın dağıtılabilmesi için en iptidai yöntem delikli sünger kullanmaktır. Bu süngerler yarada göreceli şekilde basıyı azaltırkan ülserli dokuyu besleyen yan bölgelerde daha büyük bir basınç oluşturmakta ve yaranın gelişimine neden olabilmektedir.
Cerrahi müdahaleler iki safhada gerçekleştirilmektedir. İlk safhada hasta yaklaşık 2-3 hafta süren hazırlık evresinden geçer. Bu süre zarfında Sistemik ve Konservatif tedavi yöntemleri ile hasta cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Yara enfekte ise, kültür ve antibiograma göre parenteral (İlaç ve serumların damar, adale içi yollarla verilmesi) yolla 7-10 gün süre ile yara temiz ise ameliyattan birkaç gün önce profilaktik (Önleyici, koruyucu) amaçla antibiyoterapiye (Enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanımı) başlanır ve cansız dokular her pansumanda temizlenir.
Hastanın cerrahi müdahaleye hazır hale getirilebilmesi için gerekli süre 2-3 haftadır.
Bası yarasının cerrahi tedavisinde, ülser tam eksize (Kesip çıkartmak) edilir. Enfekte bütün kemikler rezeke edilip (Kesip, yarıp çıkartmak), kemik çıkıntılarının kontürü düzeltilir. Açığa çıkan defekt (Bozuk-kusurlu), kanlanması iyi fleplerle (Deri altı dokusunu içeren doku parçası) ölü boşluk bırakmadan kapatılır.
Hastalarda negatif basınçlı dren kullanılır ve gelen sıvı miktarına göre 3-7 gün sonra çekilir. Ameliyat sonrası hastaların en az 21 gün süre ile operasyon bölgesine yatmasına izin verilmez. Dikiş materyali ameliyattan 14 gün sonra teklenir, 2-3 gün sonra da bütün dikişler alınır.
BEDAİD YENİ NESİL YATAK MUHTEŞEM BİR FELÇLİ HASTA YATAĞI AMA BÜTÇE OLARAK ALMAMMIZ ÇOM ZOR BU YATAĞI ALMAK İÇİN SGK YADA SSK DAN YARDIM ALABİLİNİYORMU ACABAACİL CEVAP VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM
Aynur hanım merhaba.
SGK maalesef standart havalı yatak ödemesi olan 57 TL’lik bir katkı sunmaktadır. SSK sadece evde bakım hizmeti kapsamında elinde bulunan malzemeleri evde yatan hastaların kullanımına verebilmektedir. Şu an SSK’nın evde bakım hastalarına yönelik olarak yatak tedariki bulunmamaktadır. Sağlıklı günler dileriz.