Haberler

HASTA TRANSFER LİFTİ NEDİR? NEREDE, NASIL KULLANILIR?

Hasta transfer lifti, yatak yarası olsun / olmasın, havalı yatak kullansın / kullanmasın uzun ya da kısa süreli hareket kısıtlılığı yaşayan ve destek alarak hareket etmek zorunda kalan kişilerin, sağlık personelinin, hasta yakınlarının ve evde bakım hizmeti veren kişilerin hayatlarını kolaylaştıran bir üründür.

Mobil hasta taşıma lifti olarak da anılan bu ürün ülkemizde yeterince bilinmemekte ve kullanılmamaktadır.

Evde, hastanede ya da hasta bakım merkezlerinde kısa ya da uzun süreli yatışlarda yaşanan hareket kabiliyeti kaybı sonucunda en temel ihtiyaçlar dahi sorun olmaya başlamaktadır.

Hastanın sedyeden hasta karyolasına, hasta karyolasından sedyeye transferi, tuvalete gidip gelmesi, koltuğa oturması bu sorunlardan ilk akla gelenlerdir.

Hastane ya da hasta bakım merkezlerinde çokça yaşanan hasta transferleri sağlık personeli açısından dramatik görüntülerin doğmasına neden olmaktadır.

Özellikle yoğun bakım servislerinde, katlarda, hasta bakım merkezlerinde vb alanlarda sağlık personeli mecburiyet neticesinde yardımlaşarak bu transferleri gerçekleştirmek zorunda kalmaktadır. Hele hastanın kilo sorunu varsa vahim görüntüler ortaya çıkmaktadır.

Hastanın altındaki çarşaf dört bir yanından tutularak bin bir zorluk içerisinde hasta transfer edilmeye çalışılmakta hem hastaya eziyet edilmekte hem de sağlık personeli uygun olmayan şartlarda çalışmak zorunda kalmaktadır.

Bu dramatik tabloda sağlık personeli özveri ile hastaya yardım etmeye çalışılsa da hastanın popo ve sırt kısmı genellikle tam kaldırılamamaktadır. Transfer, hastanın popo ve sırt kısmı yatağın yatış yüzeyine ve demir malzemeden imal edilen sert kolçaklarına sürtünerek gerçekleştirilmektedir.

Bu sürtünmeler sağlıklı bir insanda dahi yatak yarasına sebep olabilecek düzeyde iken halihazırda yatak yarası bulunan hastalar için daha riskli sonuçlar doğmasına da neden olmaktadır.

Diğer yandan görevleri hastanın sağlığı ile ilgilenmek olan personelin iş gücü kaybı yanında bizzat kendi sağlıkları da tehlikeye girmektedir. Pek çok sağlık personeli bu transfer / taşıma sorunları nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır.

Hasta eğer evde yatıyorsa hasta transferleri çok daha büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hasta yakını yada bakıcısının tek başına hastayı tuvalete taşıyabilmesi yada ev içerisinde yataktan koltuğa vb alanlara transfer edebilmesi büyük zorluklar yaşamasına neden olmaktadır.

Tıpkı sağlık personelinde olduğu gibi hasta yakını ya da bakıcısı zaman içerisinde bel fıtığı, boyun fıtığı başta olmak üzere pek çok kas ve eklem sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Hasta transferinde yardım için ikinci bir kişiye ihtiyaç duyulması, hastanın alması gereken hizmetin gecikmesine neden olmakla birlikte hasta açısından hijyenden basıya kadar pek çok negatif etkenin doğmasına neden olabilmektedir.

Ülkemizde durum bu iken Avrupa’da özellikle sağlık kuruluşlarının tamamında hasta transferlerinin tümü hasta taşıma liftleri ile gerçekleşmektedir.

Hasta taşıma lifti nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi hareket kısıtlılığı yaşayan bireylerin nakillerini gerçekleştiren bir çeşit kaldırma ve taşıma liftidir.

Hasta taşıma lifti nasıl bir şeydir?

Okuyuculara saçma gelebilecek bu soru aslında problemin temelini teşkil eder. Ülkemizde pek çok hasta ve hasta yakını hatta bir adım ötesinde hatırı sayılır sayıda sağlık personeli hasta taşıma lifti diye bir ürünün varlığından haberdar dahi değildir.

Hasta taşıma lifti kumanda marifetiyle kontrol edilen bir motor, bu motor vasıtasıyla hareket eden bir kol ve bu kolun ucuna asılan ve hastayı kavrayan bir taşıma bezinden oluşur. Hasta lift yardımıyla yatış yüzeyinden kalkar. Hasta taşıma bezinin üzerinde yukarıya kalkan hastanın yatış veya oturma yüzeyi ile teması kesilir. Nihayetinde liftin tekerleri vasıtasıyla hareket ettirilerek hastanın nakline / transferine olanak tanır.

Her hasta her taşıma lifti ile taşınabilir mi?

Her hasta, her taşıma lifti ile taşınamaz. Hasta taşıma liftlerinde birbirinden farklı taşıma kapasitesine sahip motorlar kullanılır. Genellikle 6.000 newton, 8.000 newton ve 10.000 newton gücünde motorlar kullanılmaktadır. Her motor gücünün taşıma kapasitesi birbirinden farklıdır. Bu yüzden hastanın kilosunu kaldırabilecek hasta taşıma liftleri tercih edilmelidir.

Hasta transfer liftinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

 

A) GÜVENLİK

B) KULLANIM ALANI

C) HASTA TAŞIMA BEZİ

D) DEPOLAMA KOLAYLIĞI ( KOMPAKT ÜRÜN )

 

A) GÜVENLİK

Hasta transfer liftinde dikkat edilmesi gereken en önemli özellik güvenlik olmalıdır.

Güvenlik yedi madde ile özetlenebilir.

1- Hasta transfer liftinin motorunun menşei ve markası.

2- Hasta transfer liftinin motorunun taşıma kapasitesi.

3- Hasta transfer liftinde kullanılan tekerleklerin menşei ve markası.

4- Hasta transfer liftinde kullanılan metal aksamın et kalınlığı.

5- Hasta transfer liftinde kullanılan metal aksamın bağlantı kısımları.

6- Hasta transfer liftinde kullanılan kullanılan metal aksamın kaynak yerleri ve boyası.

7- Hasta transfer liftinde kullanılan hasta taşıma bezinin formu.

 

  • Hasta transfer liftinin motorunun menşei ve markası.

Farklı sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de pek çok motor markası yaygın olarak kullanılmaktadır.

Problem oluşturmayacak, hasta transferi sırasında hastanın güvenliğinden ödün vermeyecek markaların kullanılması gerekmektedir. Adaptör vasıtasıyla şarj edilen bu motorların şarj süreleri bitmeden hasta yakınını uyaracak donanıma sahip olması gerekmektedir. Aksi bir halde şarjın bitmesi durumunda hastanın transferinin tamamlanabilmesi için acil butonu bulunmalıdır. Acil butonu ile hasta transferi sorunsuz biçimde neticelenebilmelidir.

 

  • Hasta transfer liftinin motorunun taşıma kapasitesi.

Yukarıda da değinildiği gibi hasta taşıma liftlerinde kullanılan motorların maksimum kaldırma gücüne dikkat edilmelidir. Hastanın kilo kaybı lift kullanımında önemli olmamakla birlikte eğer hastanın kilo alabileceği düşünülüyorsa bir üst taşıma kapasitesinin değerlendirilmeye alınması gerekmektedir.

 

 

  • Hasta transfer liftinde kullanılan tekerleklerin menşei, markası.

Hasta taşıma lifti, hastayı kaldırdıktan sonra dört adet tekerlek yardımıyla hastayı gideceği yere taşır. Hasta taşıma lift tekerlekleri genellikle 10 cm çapındadır. Bu ölçülerde bir tekerleğin onlarca kiloyu kolaylıkla taşıması için tek rulman yeterli olmaz. Tek rulmanlı tekerler yük arttıkça daha büyük bir efor harcanmasını gerektirir.

 

 

  • Hasta transfer liftinde kullanılan metal aksamın et kalınlığı.

Hasta taşıma liftinin ana gövdesi ve taşıma aksamları çeşitli metallerden oluşmaktadır. Motor  ile birlikte kullanılan metal malzemenin et kalınlığı da hastanın güvenle taşınmasında önemli bir husustur. Yeterli et kalınlığında olmayan metal aksam taşınan kilo ve olası darbeler nedeniyle deforme olabilmekte kullanımı imkansız hale gelebilmektedir.

 

  • Hasta transfer liftinde kullanılan metal aksamın bağlantı kısımları.

Hasta taşıma liftinin metal gövdesi pek çok parçadan oluşur. Bu parçaları bir araya getiren somun, cıvata v.b. malzemenin kalitesi de en az metal aksamın et kalınlığı ve kalitesi kadar önemlidir. Paslanmaya karşı dayanıklı paslanmaz çelik ürünler tercih edilmelidir.

 

  • Hasta transfer liftinde kullanılan metal aksamın kaynak yerleri ve boya.

Hasta taşıma liftinin bazı parçaları somun, cıvata v.b. malzeme ile kullanıma hazır hale getirilirken bazı parçalar da kaynak ile sabitlenir. Hasta taşımakta kullanılan bu ürünün kaynakları hataya mahal vermeyecek bir işçilikle yapılmalıdır. Kısa sürede ve darbeler neticesinde paslanma yaşanmaması için zımparalı, macun çekilen, astar boya atılan ve nihayetinde spesiyal boya atılarak hazırlanan ürünler tercih edilmelidir.

.   Hasta transfer liftinde kullanılan hasta taşıma bezinin formu.

Hasta taşıma liftlerinin sağlıklı kullanılması için doğru hasta taşıma bezinin seçimi önemlidir. Her hastanın boyu, kilosu farklı olmakla birlikte, transfer edilirken gereksinim duyduğu postür veya yatış şekli de farklıdır.

 

B ) KULLANIM ALANI.

Hasta taşıma liftleri kullanım alanları göz önünde tutularak tercih edilmesi gereken ürünlerdir. Evde ya da hastanede, nerede kullanılırsa kullanılsın kapı aralıkları liftin geçmesine olanak tanımalıdır.

Hasta eğer karyolada yatıyorsa karyola ile yer arasında minimum 11 cm bir boşluk olmalıdır.

Bir diğer husus kullanım alanının genişliğidir. Hastanın tamamen yere indirilmesi veya yerden alınması gerekiyorsa buna uygun ölçülerde ürünler tercih edilmelidir.

Kullanım alanında halı, kilim, eşik v.b. materyaller yer alıyorsa kesinlikle çift rulmanlı tekerlekler tercih edilmelidir.

C) HASTA TAŞIMA BEZİ

Hasta taşıma liftlerini sağlıklı, konforlu ve güvenli kullanılmasının en önemli kıstası doğru hasta taşıma bezinin seçimidir.

Hasta taşıma bezleri kumaştan imal edilir. Hastanın konforu, güvenliği ve hijyeni için en doğru ürünün seçilmesi gerekmektedir. Dokunulduğunda sertlik hissi veren ürünlerden uzak durulmalıdır. Dokunulduğunda yumuşak doku hissedilmelidir. Hastayı kavradığında uç noktaları sünger ile desteklenmeyen ürünler hasta transferinde friksiyona ve ezilmeye neden olur.

Her ne kadar kısa tuvalet, transfer vb ihtiyaçlar için hasta transfer lifti üzerinde geçirilecek zaman az olarak görünse de dokusu sert malzemeden imal edilen kumaşlar ve yeterince yumuşatılmamış kıvrım yerleri hastanın cildinde morarmaya ve hatta yaralanmalara neden olabilir.

Hastanın boyuna ve kilosuna uygun hasta taşıma bezinin tercih edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı insanlarda olduğu gibi hastaların da vücut ölçülerine uygun ürünlerin seçilmesi gerekir. Large ölçülerde bir hastanın medium ölçülerde bir hasta taşıma bezi ile transferi sorun oluşturacaktır.

Maalesef ülkemizde hastanın boyuna, kilosuna ve ihtiyaçlarına bakılmaksızın tek çeşit  hasta taşıma bezi liftler ile birlikte kullanıma sunulmakta ve bu nedenle yaşanan problemler neticesinde lift kullanımı yeterince yaygınlaşmamaktadır.

Hastanızın hareket kabiliyeti de ayrı bir başlıkta değerlendirilmesi gereken bir başka önemli husustur. Eğer hastanızı lift ile tuvalete götürüp pisuvara vb. yere oturtacaksanız farklı, herhangi bir yere oturtmadan hasta taşıma liftinde asılı dururken tuvalet ihtiyacını gidereceksiniz farklı, hareket kaybında kısmi kayıp yaşadıysanız farklı, bilinci tamamen kapalı ya da vücut fonksiyonlarının tamamını kaybetmişse farklı hasta taşıma bezi seçmeniz gerekmektedir. Yaklaşık 40 farklı hasta taşıma bezinin olduğu ve bu 40 farklı hasta taşıma bezinin de small, medium ve large boyutlarında olması gerektiği bilinmelidir.

Ve elbette hasta taşıma bezinin doğru kullanımı hasta yakını tarafından satıcıdan tam ve eksiksiz biçimde öğrenilmelidir.  Her hasta taşıma bezinin kullanımı birbirinden farklıdır. Gözden kaçıracağınız herhangi bir ayrıntı hastanın ve hasta yakınının problem yaşamasına neden olur.

D) DEPOLAMA KOLAYLIĞI ( KOMPAKT ÜRÜN )

Hasta taşıma liftleri sürekli kullanılan ürünler değildir. Kullanılmadığında kolayca katlanabilen ve odada, yoğun bakım ünitesinde yada yaşlı bakım merkezlerinde yer kaplamayan ürünler tercih edilmelidir.

Bireysel hastaların yazlığa gidip gelirken herhangi bir aracın arkasına sığabilecek ürünler alması kullanım kolaylığı nedeniyle tavsiye edilir.

Tüm bu ihtiyaçları karşılayan BedAiD® HASTA TAŞIMA LİFTİ’ni incelemek ve için lütfen tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir